Algemeen is bekend dat soja een zeer goede vleesvervanger is. Wat belangrijker is, soja is een waardevolle plantaardige voedingsbron voor de menselijke consumptie.
Soja is eiwitrijk en bevat alle negen essentiële aminozuren.
Aminozuren zijn de eiwit-bouwstenen, die ons lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van allerlei functies, zoals spiergroei. Sommige aminozuren kunnen we niet zelf in ons lichaam aanmaken; deze aminozuren moeten uit ons eten komen. Dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren.
Door de voldoende aanwezigheid van alle negen essentiële aminozuren en de zeer hoge verteerbaarheid (>90%), is de eiwitkwaliteit van soja vergelijkbaar met dierlijke eiwitten.
Van alle plantaardige eiwitten hebben soja-eiwitten de hoogste biologische waarde, vergelijkbaar met de kwaliteit van melkeiwitten. Sojabonen scoren daarmee beduidend beter dan (kikker-)erwten, kidneybonen en andere bonen, maar ook beter dan bijvoorbeeld haver of amandel.
Soja is rijk aan onverzadigd vet, vezels, calcium, ijzer, vitamine B1.
"Nieuwsgierig geworden naar de sojameel van NL-soja, heb ik een pakje gekocht om zelf de voordelen van deze sojameel te onderzoeken. Ik kan zeggen dat ik positief verrast ben. De pannenkoekjes die ik ervan gemaakt heb zijn heel smaakvol en geven je een vol gevoel, zonder een opgeblazen gevoel te krijgen of over vol te zitten. Als ik het vergelijk met gewoon meel of de reguliere pannenkoekmeel (met reguliere pannenkoekmeel heb je vaak na een uur al weer lekkere trek) vult deze meel enorm en blijft de lekkere trek achterwege. Sterker nog, ik heb ’s middags als tussendoortje een paar pannenkoekjes gemaakt en ik kon mijn avondeten, verbazingwekkend, niet op krijgen. Dat geeft duidelijk aan hoe vullend deze sojameel is. Andere voordelen, zoals koolhydraat arm en eiwit rijk, hebben ervoor gezorgd dat onze zoon de sojameel gaat gebruiken in zijn sport dieet. Dus zoek je gezonde voeding of een gezond tussendoortje (wafels of poffertjes zijn ook heerlijk met de sojameel), dan kan ik de sojameel van NL-Soja zeker aanraden!" mevr. H. Dekker, Emmeloord
Zelf hebben we deze ervaring inmiddels ook. Verbazingwekkend hoe voedzaam en hoe prettig het eten is van pannenkoeken of flensjes gemaakt van ons eigen sojameel.
Sojameel is koolhydraatarm, dus uitermate geschikt om toe te passen in koolhydraatarme recepten. Daarbij is sojameel ook nog eens glutenvrij.
Door een hoog lecithine gehalte heeft sojameel sterk bindende eigenschappen. Lecithine zorgt voor een goede binding tussen vet en water, waardoor de kwaliteit van het deeg wordt verbeterd.
Door sojameel toe te voegen aan uw basis (tarwe) meelbeslag voegt u extra voedingswaarde en eiwitten toe. Door het hoge eiwitgehalte in sojameel wordt de houdbaarheid van uw recept verbeterd (eiwit verlengd namelijk de houdbaarheid van uw brood, gebak, etc.). Daarnaast verkrijgt uw eindproduct een mooie fijne structuur.
U kunt uw meel geheel vervangen door sojameel of door aan uw bestaande meel 1,5-3% (zeg maar 10 gram per 500 gram) sojameel toe te voegen.
Sojameel kan gebruikt worden voor allerlei baksels, waaronder soja pannenkoeken, flensjes, brood, pizza, koekjes, cake, biscuit, etc.
Het sojameel van NL Soja is gemaakt van gemalen hele biologische sojabonen, geteeld in Nederland, GMO vrij. Dus uw sojameel is een lokaal en duurzaam product.
Sojameel van gehele gemalen sojabonen van NL Soja bevat al het goede van de sojaboon uit Nederland.
In 2022 is NL Soja gestart met de teelt van biologische sojabonen in Nederland. De teelt, bewaring en verwerking doen wij in eigen beheer.
Het gebruikte zaad is niet genetisch gemanipuleerd.
NL Soja teelt en verkoopt sojabonen en sojameel voor de humane consumptie.
Daarmee kunt u als consument - zonder de 'bijsmaak' bij soja - nu vertrouwd uw biologische sojabonen kopen; geteelt in Nederland, Skal gecertificeerd, eerlijk en transparant.
Wilt u weten wie wij zijn en waar en hoe uw sojabonen zijn geteeld, dan kunt u ons persoonlijk benaderen. Ook publiceren wij onze teelt op de website. Elke partij van NL Soja wordt onderzocht op residu.
Daarmee verzekeren wij u, dat u biologische sojabonen koopt en eet zonder bijsmaak.
NL Soja levert biologische sojabonen direct aan de consument, (land-)winkels, verkooppunten of de horeca.
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.