Sojamelk

Zelf sojamelk maken

Zelf sojamelk maken

U kiest voor minder zuivel en meer plantaardig? Dan kunt u nu uw Nederlandse biologische sojabonen kopen om zelf verse sojamelk te maken.

U kiest voor minder zuivel en meer plantaardig? Dan kunt u nu uw Nederlandse biologische sojabonen kopen om zelf verse sojamelk te maken.

Zelf verse sojamelk maken zonder toevoegingen. Dat is alle dagen verse en gezonde plantaardige sojamelk, zonder afvalstromen. De pulp (Okara) kunt u gebruiken voor het bakken van koekjes, brownies; zero waste!

Zelf verse sojamelk maken zonder toevoegingen. Dat is alle dagen verse en gezonde plantaardige sojamelk, zonder afvalstromen. De pulp (Okara) kunt u gebruiken voor het bakken van koekjes, brownies; zero waste!

Uit uw 'achtertuin'

Uit uw 'achtertuin'

Transparant

Transparant

Maatschappelijk verantwoord

Maatschappelijk verantwoord

Duurzaam

Duurzaam

In de gesprekken met consumenten op de Biologische Noordermarkt in Amsterdam geven velen aan, dat plantaardige melk een vervanger is geworden voor hun zuivelconsumptie; of het nu sojamelk, havermelk of amandelmelk is.


Elke zaterdag laten wij de mensen aan de kraam proeven hoe verse sojamelk (zonder toevoegingen) smaakt. Velen zijn verrast door de volle 'romige' en specifieke smaak. 


Als je alleen plantaardige melk wilt drinken, zonder dat de onvermijdelijke reststromen naar de intensieve veehouderij gaan, motiveren wij onze consumenten om zelf sojamelk te gaan maken.


Als je eenmaal de 'smaak' te pakken hebt, is het vrij eenvoudig en naar eigen smaak en wensen aan te passen (voller, door meer bonen per liter te gebruiken, meer of minder zeven, kooktijd, toevoeging van vanille of andere smaken).


De zelfgemaakte sojamelk is zelfs goed te gebruiken voor een latte, cappuccino of chocomelk. Of gewoon voor het koken en bakken.


Als u zelf sojamelk maakt kan de pulp (Okara) gebruikt worden voor het bakken van koekjes, brownies; dus alles kan worden gebruikt. Zero waste; hoe lekker duurzaam is dat.


Tot slot, van alle plantaardige melksoorten bevat sojadrink de meeste eiwitten.

Als u zelf sojamelk maakt van de biologische sojabonen van NL Soja, dan heeft u de perfecte zuivelvervanger. Onze biologische sojabonen worden geteeld in Nederland uit non-GMO zaaizaad, lokaal, in uw 'achteruin'. Dus geen bomenkap, geen GMO, geen gebruik van pesticiden.


Zelf sojamelk maken is misschien wat meer werk, maar uw inspanningen zullen zeker worden beloond.


En dat alles voor ruim minder dan €1,00 per liter sojamelk!

Zo maakt u sojamelk

  • Laat de sojabonen ± 12-16 uur in ruim water wellen / weken.
  • Breng de sojabonen kort aan de kook (voor het maken van sojamelk, kook ik zelf de sojabonen ± 15 minuten). [1]
  • Mix de sojabonen met 1 liter water circa 2-3 minuten in de blender / slowjuicer. Voor 1 liter water gebruik ik zelf 125 gram gedroogde sojabonen. Meestal laat ik 1 kilo sojabonen wellen en koken. Wat niet wordt gebruikt, wordt ingevroren voor de volgende keer. Dat maakt het maken van verse sojamelk nog eenvoudiger.
  • Giet de melk door een theedoek / linnen / filter. De pulp (Okara), die achterblijft, kan gebruikt worden om bijvoorbeeld brownies te maken.
  • Laat de melk 10-12 minuten zachtjes koken. [2]
  • De sojamelk is vervolgens circa 3-4 dagen gekoeld bewaren.


[1],[2] Handige tip kan zijn om de gewelde sojabonen 30-45 minuten te koken. Vervolgens hoeft de melk niet gekookt te worden. Dit scheelt een handeling en kan ook handig zijn voor het maken van smoothies, omdat de melk niet eerst hoeft af te koelen. Belangrijk is dat u gewoon lekker probeert en proeft, wat voor u de lekkerste eigengemaakte verse sojamelk oplevert.

Waarom biologische sojabonen kopen?

Algemeen is bekend dat soja een zeer goede vleesvervanger is. Wat belangrijker is, soja is een waardevolle plantaardige voedingsbron voor de menselijke consumptie.


Soja is eiwitrijk en bevat alle negen essentiële aminozuren.


Aminozuren zijn de eiwit-bouwstenen, die ons lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van allerlei functies, zoals spiergroei. Sommige aminozuren kunnen we niet zelf in ons lichaam aanmaken; deze aminozuren moeten uit ons eten komen. Dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren.


Door de voldoende aanwezigheid van alle negen essentiële aminozuren en de zeer hoge verteerbaarheid (>90%), is de eiwitkwaliteit van soja vergelijkbaar met dierlijke eiwitten.

Van alle plantaardige eiwitten hebben soja-eiwitten de hoogste biologische waarde, vergelijkbaar met de kwaliteit van melkeiwitten. Sojabonen scoren daarmee beduidend beter dan (kikker-)erwten, kidneybonen en andere bonen, maar ook beter dan bijvoorbeeld haver of amandel.

 

Soja is rijk aan onverzadigd vet, vezels, calcium, ijzer, vitamine B1.

Zelf sojamelk maken met NL-soja.nl

Veel gehoorde opmerkingen van consumenten om juist geen sojabonen te kopen is de 'bijsmaak', die samengaat met de productie en het gebruik van sojabonen:


  • sojabonen zijn genetisch gemanipuleerd en leiden daarmee tot excessief gebruik van glyfosaat;
  • de teelt van sojabonen veroorzaakt de ontheemding van lokale bewoners en kleine boeren;
  • de teelt van sojabonen is verantwoordelijk voor de ontbossing van de Amazone;
  • door de massale teelt van sojabonen wordt de lokale biodiversiteit aangetast;
  • de productie van sojabonen is in de overtuiging van velen gekoppeld aan de bioindustrie;


Door de biologische teelt van sojabonen in Nederland voor de humane consumptie neemt NL Soja al deze bezwaren voor het gebruik van de sojaboon weg.

Biologische sojabonen kopen bij NL soja voor het maken van eigen sojamelk

Heerlijke smoothie maken van eigengemaakte sojamelk? Nadat u de melk heeft gemaakt, zelf vers fruit toevoegen, even in de blender en u heeft een heerlijke, verse smoothie.

Smoothie maken van eigen sojamelk

Recept basispasta sojamelk en sojaburgers

Van één van onze tevreden klanten ontvingen wij de volgende bijdrage.


"...Week 250 gram bonen in de pan waarin je ze gaat koken. Zet de bonen 2 vingerkootjes onder water. De volgende dag kook je de bonen minimaal 45 minuten in het weekvocht. Daarna pureer je de bonen met vocht extreem fijn in een goede blender. De pasta die nu ontstaat vries je in, in bakjes van 250ml.
 
Als ik sojamelk wil maken dan neem ik na het ontdooien 1/3 uit het bakje en meng dit met 200 tot 250 ml water. Dit gebruik ik vervolgens als melk voor mijn havermout. Ik doe er altijd een halve geprakte banaan door om het te zoeten en de andere helft van de banaan in schijfjes. Verder voeg ik een appel in stukjes toe en natuurlijk 5 eetlepels havermout. Lekker opwarmen in de magnetron en je hebt een ontbijt waar je de hele ochtend op kan werken. Met 1 bakje van 250 ml kun je dus 3 dagen havermout maken.
 
De pasta kan je ook gebruiken om in burgers te verwerken.


Groot voordeel van deze werkwijze is dat je geen flessen hoeft te steriliseren en niet hoeft te zeven. Bovendien blijven alle vezels aanwezig en alle eiwitten doordat ik geen weekvocht of kookvocht weggooi...."

Evert Jan Daling en Bas Daling

Wie wij zijn? Wij zijn Evert Jan en Bas Daling, vader en zoon, oprichters van NL Soja BV en NL-soja.nl. Voor ons geldt 'ja is ja, nee is nee', 'een man een man, een woord een woord' (zie Over ons samen).

Biologische sojabonen kopen bij NL Soja

Nederlandse biologische sojabonen kopen bij NL Soja

In 2022 is NL Soja gestart met de teelt van biologische sojabonen in Nederland. De teelt, bewaring en verwerking doen wij in eigen beheer.


Het gebruikte zaad is niet genetisch gemanipuleerd.


NL Soja teelt en verkoopt sojabonen voor de humane consumptie.


Daarmee kunt u als consument - zonder de 'bijsmaak' bij soja - nu vertrouwd uw biologische sojabonen kopen; geteelt in Nederland, Skal gecertificeerd, eerlijk en transparant.


Wilt u weten wie wij zijn en waar en hoe uw sojabonen zijn geteeld, dan kunt u ons persoonlijk benaderen. Ook publiceren wij onze teelt op de website. Elke partij van NL Soja wordt onderzocht op residu.


Daarmee verzekeren wij u, dat u biologische sojabonen koopt en eet zonder bijsmaak.


NL Soja levert biologische sojabonen direct aan de consument, (land-)winkels, verkooppunten of de horeca.


Direct bestellen?

Koop hier uw

biologische sojabonen of soja producten

uit Nederland


U heeft een winkel, restaurant, verkooppunt, voedsel coöperatie? U wilt biologische sojabonen of soja producten van NL Soja opnemen in uw assortiment?


Stuur hier een bericht.

Wij leveren gedroogde biologische sojabonen uit eigen teelt

Lokaal

Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.  

Transparant

Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.


Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.


Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.

Gezond

Sojabonen zijn gewoon gezond.


Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.


Eet bewust, eet alles met mate.


Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.

Ambachtelijk

Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.


Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.


Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.


Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.


Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.


Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.

Sojabonen klaar voor de oogst
Uw eigen tofu maken met sojabonen van NL Soja BV
Tofu gerecht NL Soja BV
Bas Daling en Evert Jan Daling NL Soja BV

Maatschappelijk verantwoord

Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.


Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.

Duurzaam

De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.


Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.


Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.


Wij telen momenteel alleen biologisch.


NL Soja BV is skal-gecertificeerd.

Eerlijk

Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.

B2B samenwerking

NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.


Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.


Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.

Soja van NL-soja is gezonde voeding, is duurzame voeding, is eerlijke voeding.

Biologische sojabonen kopen

kan NU bij NL Soja

Share by: