Zoals u op onze website kunt lezen, zijn wij in voorjaar 2022 gestart met ons project NL-soja.nl.
Door contacten in de soja-veredeling en door de betrokkenheid bij de teelt van sojabonen in Centraal - en Oost-Europa eind jaren '90, is het idee van sojateelt in Nederland voor de humane consumptie altijd blijven sluimeren.
Samen staan wij - vader en zoon - in de startblokken om samen met akkerbouwers, agrarische dienstverleners, maar bovenal samen met u - als consument - de komende jaren een succes te maken van NL-soja.nl.
In 2024 hebben we inmiddels voor het derde jaar gezaaid. Door de zeer gunstige weersomstandigheden en de goede vooruitzichten op het moment van zaaien, hebben we vroeger kunnen zaaien dan in 2022 en 2023.
Op 30 april 2024 is 5,50 hectare ingezaaid aan de Urkerweg, tussen Tollebeek en Urk (locatie Urkerweg 48, P. & A. Keur, Agro Impex).
Drie verschillende rassen zijn gezaaid, waarvan wederom een nieuw ras (vroegrijp, hoog eiwitgehalte). Door een goede bodemtemperatuur, voldoende vocht en een paar zeer warme dagen was de opkomst zeer goed. Wederom wel weer wat duivenschade in het perceel, maar goed de natuur is waarin wij leven.
De eerste keer eggen heeft plaatsgevonden op 18 mei 2024. Alhoewel de onkruiddruk lijkt mee te vallen, zullen wij de komende weken druk zijn met het onkruid (mechanisch en met de hand).
Zaaiproef 2024
Zaaiproef 2024
Volgend op de start in de eerste twee teeltjaren is in 2024 voor de derde keer gezaaid aan de Urkerweg te Tollebeek. Het perceel is ruim 5,50 hectare groot. Daarmee wordt verwacht (in reactie op de vraag uit de markt) de productie ten opzichte van 2023 te verdubbelen. Door het opgebouwde vertrouwen en ervaring met de teelt in 2022-2023, is in 2024 gekozen om met een standaard zaaimachine te zaaien. Dit geeft ons weer inzicht in de (on-)mogelijkheden in de teelt in de komende jaren.
Ook in 2024 zal NL Soja BV weer een velddag organiseren. Nadere informatie volgt nog. Consumenten, B2B klanten en geïnteresseerden zijn welkom om te kijken, te proeven en te ontmoeten tussen onze biologische sojabonen.
Op deze pagina zullen we de komende maanden foto's plaatsen van onze percelen. Teeltrapporten zijn te volgen op de informatie pagina. Zo kunt u de ontwikkeling van de sojateelt in Nederland volgen. Zo kunt u de teelt van uw toekomstige soja-maaltijd in de gaten houden.
U kunt ons ook volgen in de blog, op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.