Als je eenmaal een lekkere marinade hebt gevonden, dan is tempeh je grootste vriend. Wat denkt u van de volgende gemarineerde tempeh:
• Een blok tempeh van 250-300 gram
• 2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
• 3 teentjes geperste knoflook
• 1 cm verse gember, fijngesneden
• 3 laurierbladen
• 60 gram rietsuiker
• 40 ml sojasaus
• 3 theelepels sambal (+ optioneel 1/4 Spaanse peper in reepjes)
En zo maak je de marinade:
1. Verwarm de olijfolie in een wokpan en voeg de knoflook, Spaanse peper, gember en laurierbladen toe totdat het lekker gaat ruiken. Dit duurt al met al een kleine vijf minuten.
2. Voeg rietsuiker, sambal en sojasaus toe en breng de marinade aan de kook. Zodra de saus wat ingedikt is, is de marinade klaar voor gebruik.
Uw eigen Italiaanse kruidenmix maken?
1 # knoflookpoeder
1 # uienpoeder
1 # gedroogde rozemarijn
1 # gedroogde tijm
1 # vermalen peper
Wat heb je nodig voor 2 kleine porties?
± 200 gram tempeh
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel sojasaus
1 teentje knoflook, geperst
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde oregano
Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten (optioneel, maar dan zal het de marinade beter opnemen.)
2. Mix alle andere ingrediënten in een kom.
3. Snijd de tempeh in blokjes en mix ze door de marinade. Laat ze minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje plantaardige olie in een kookpan of wok en bak de tempehblokjes voor paar minuten.
5. Serveer met rucola, olijven, tomaat, ui etc.
Tempeh Katsu met geroosterde broccoli. Ingrediënten (voor 2 personen)
1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok
Voor de tempeh
- 200 gram tempeh NL Soja BV
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels azijn
- 1/4 theelepel liquid smoke (optioneel)
- 1 kop panko paneermeel
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels olie
- 1/3 kop ongezoete plantenmelk of water
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- 4 eetlepels bloem
Voor de broccoli
- 500 gram broccoli (1 flinke stronk), in kleine roosjes
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel olie
- peper en zout naar smaak
Voor de katsu saus
- 1/3 kop ketchup
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel bruine suiker of ander zoetmiddel
- 1 eetlepel vegan worchestersaus (optioneel, maar wel heel lekker)
- 1/2 eetlepel citroensap of azijn
Bereiding
Maak de tempeh
Halveer het blok tempeh en snijd de helften in een stuk of vijf reepjes ter grootte van een wijsvinger. Meng in een bakje de sojasaus met de azijn en eventueel de liquid smoke. Wentel de tempehreepjes in de marinade totdat ze allemaal bedekt zijn. Zet dit even apart.
Neem twee bakjes. Doe in het ene bakje het panko paneermeel, de sesamzaadjes en de olie. Schep even goed om zodat de olie gelijkmatig verdeeld wordt over de panko. Meng in het andere bakje de melk met het citroensap en de bloem tot een dik glad papje.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stukje bakpapier op je ovenrooster. Doop de gemarineerde tempeh reepjes één voor één eerst in het bloempapje en vervolgens in het panko-mengsel. Gebruik je ene hand voor het bloempapje en de andere voor het paneermeel, zodat je niet je vingers staat te paneren. Druk de panko kruimels een beetje aan met je hand. Leg de gepaneerde reepjes op het ovenrooster en bak ze in 25 minuten goudbruin.
Maak de broccoli
Snijd de broccoli in kleine roosjes en meng ze in een ovenschaal met de knoflook, olie, peper en zout. Schuif ze na vijf minuten bij de tempeh in de oven en rooster ze in 20 minuten gaar. Als je dit goed getimed hebt zijn de broccoli en tempeh dus tegelijk klaar. Schep de broccoli halverwege de baktijd een keer om. Als je vuurvaste vingers hebt kun je dan ook de tempeh reepjes nog even omdraaien, zodat ze extra knapperig worden.
Maak de katsu saus
Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar totdat de suiker opgelost is. Wacht tot de tempeh en broccoli gaar zijn er verdeel dan alles over twee borden. Het ziet er extra leuk uit om de saus in een klein bakje te doen zoals op de foto.
Een gerecht geïnspireerd door de burrito met sofritas van Chipotle (fastfoodketen, New York). Sofritas zijn stukjes tofu in een soort pittige tomatensaus. Dat kan natuurlijk ook met tempeh (en volgens sommigen is dit zeker zo lekker)!
Wat heb je nodig voor 1 grote of 2 kleine porties?
200 gram tempeh
half blik tomatenblokjes
1 eetlepel tacomix (klik op de link voor een recept)
1/2 theelepel chipotlepoeder of gerookt paprikapoeder (optioneel, maar zeker aan te raden)
scheutje plantaardige olie
Wat ga je doen?
1. ‘Rasp’ de tempeh met je vork tot kleine stukjes/crumble.
2. Mix de tempeh met de tomatenblokjes, tacomix en chipotle/gerookt paprikapoeder.
3. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en bak de tempeh 5-6 minuten.
5. Serveer met sojabonen of kidneybonen, guacemole, paprika en koriander.
Een geweldige variatie op pinda gember tofu. Des te dunner je de plakjes tempeh snijdt, des te krokanter ze worden. Een echte aanrader volgens de kenners; tempeh eten op de Aziatische wijze!
Wat heb je nodig voor 2 porties?
200 gram tempeh
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketchup
1/2 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijn
1/2 eetlepel azijn
Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten. (optioneel)
2. Mix de andere ingrediënten in een kom ovenschaal of groot diep bord.
3. Leg de tempehplakken in de marinade en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Draai tussendoor paar keer om.
4. Zet de oven op de grillstand (op 200 graden). Leg de plakjes tempeh op een rooster of bakplaat bedekt met bakpapier en zet voor 8-10 minuten in de oven.
5. Serveer met wat komkommer en sesam als snack of op een broodje met groenten als lekkere sandwich.
Vul Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen):
- 1 blok tempeh
- arachideolie
- 2 grote uien
- 1, 2, 3 of 10 rode pepers (naar smaak)
- 2, 3, of 6 teentjes knoflook (naar smaak)
- ½-1 cm gemberwortel
- 2 blaadjes daun salam
- 2 tl tamarindepasta
- 1 blok gula java (palmsuiker in ronde blokjes)
Eerst even wat over de ingrediënten.
De lekkerste tempeh van Nederland bestelt u bij NL Soja BV. Voor de overige ingrediënten kunt u langs de toko. Een goede toko heeft daun salam, tamarindepasta en gula java blokjes (bruine, ronde schijfjes). De daun salam is niet altijd op voorraad, in dat geval kan je het ook zonder proberen. Het heeft niet heel veel impact op de smaak.
Snijd het blok tempeh in reepjes van ongeveer 3 cm lang en een ½ cm doorsnede. Verhit een flinke laag arachideolie in een wok en frituur de tempeh tot ze bruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Schep de tempeh uit de pan en laat ze uitlekken op een flinke laag keukenpapier.
Snijd de ui in ringen en de pepers, knoflook en gember fijn. Meng de tamarindepasta en de gula java in een kommetje met 100 ml kokend water.
Verhit in een wok 2 eetlepels olie en bak hierin eerst even de ui aan. Voeg na een minuutje de peper, knoflook, rode peper, gember, salamblaadjes en wat zout toe en bak nog een minuut of 3. Roer het tamarinde-gula java mengsel nog eens door en giet dit in de wok.
Dan nog de tempeh erbij en je bent klaar!
Vul taco’s met tempeh in plaats van gehakt. Verkruimel daarvoor de tempeh met een vork. Marineer het in tomatenpasta, sojasaus, chilipoeder, komijn, knoflook en limoensap, en bak aan met groenten en smaakmakers naar keuze.
Gelijk even de eigen Taco Mix maken?
Wat heb je nodig?
4 # chilipoeder
2 # uienpoeder
1 # komijnpoeder
1 # (zoet/mild/gerookt) paprikapoeder
1 # knoflookpoeder
1 # gedroogde oregano
1 # gedroogde koriander
Volgens de kenners is dit ook een fijn recept om de groentela mee leeg te maken. In dit recept is gekozen voor restjes bloemkool, wortel, sperzieboontjes en paprika, maar je kunt bijna ieder soort groente erbij eten. Wat u dus ook heeft aan restjes, kijk of het gebruikt kan worden.
Hieronder een heerlijk gerecht in 30 minuten voor 2 personen.
Ingrediënten
Voor de rijst met groente
- 120 gram (zilvervlies) rijst
- 1 grote rode paprika, in reepjes
- 300 gram (diepvries) sperzieboontjes
Voor de tempeh
- 200 gram biologische tempeh van NL Soja BV
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel verse geraspte gember)
- 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen verse knoflook, uitgeperst)
- 1 theelepel citroensap
Voor de satésaus
- 4 eetlepels pindakaas
- 1/2 kop ongezoete sojamelk of water
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel knoflookpoeder (of twee tenen verse knoflook, uitgeperst)
- 1 theelepel gemberpoeder (of 1 flinke theelepel vers geraspte gember)
- 1 mespunt chili vlokken of chili poeder
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Leg de laatste 8 minuten de reepjes paprika en diepvriesboontjes er bovenop, zodat ze mee kunnen stomen.
Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de tempeh tot hij goudbruin begint te worden. Draai het vuur omlaag en doe de smaakmakers (ketjap t/m citroensap) erbij. Laat de tempeh nog even bakken en haal dan de pan van het vuur.
Doe de ingrediënten voor de satésaus in een pannetje en verhit ze al roerend op niet al te hoog vuur. Laat de saus een paar minuten zachtjes sudderen tot hij mooi dik geworden is.
Verdeel de rijst, groente en satésaus over twee borden en serveer met de satésaus.
Wij telen sojabonen uitsluitend in Nederland. Dat betekent dat uw sojabonen 'uit uw achtertuin komen'.
Onze teelthandelingen publiceren wij op de website. Zo kunt u zien met welke zorg wij uw sojabonen telen.
Jaarlijks organiseren wij een velddag. Zo kunt u ons ontmoeten en leren kennen. Ondertussen kunt u de sojabonen in het veld bezichtigen.
Wilt u weten wie wij zijn? Bel ons even voor een praatje tussen 'buren'.
Sojabonen zijn gewoon gezond.
Maar daarbij geldt (zoals bij alles), eet vooral gevarieerd met andere peulvruchten, granen, groente, fruit, noten of vlees/vis.
Eet bewust, eet alles met mate.
Gedroogde sojabonen moeten worden bereid, voordat ze worden geconsumeerd.
Door gedroogde sojabonen in uw dagelijkse maaltijd op te nemen, kunt u heerlijke en verse gerechten zelf gaan bereiden.
Gekookte sojabonen voor uw curries, groenteschotels en sauzen.
Wat dacht u van uw eigen sojaburger, vegaburger, tofu, tempeh of sojamelk.
Maar ook leveren wij sojameel voor uw pannenkoeken en allerlei baksels.
Of gewoon wat sojabonen roosteren voor in de salade of als snack.
Terug naar de keuken, terug naar grootmoederstijd.
Wij werken samen met biologische boeren op basis van respect en gelijkwaardigheid. Wij dragen zorg dat de boer een onderscheidende vergoeding voor zijn land ontvangt, zodat de boer het eigen bedrijf kan blijven ontwikkelen.
Doordat wij in Nederland sojabonen telen, hoeven er geen bomen gekapt te worden en vindt er geen landroof plaats.
De teelt van sojabonen is een rustgewas voor de bodem. Een veld sojabonen bindt stikstof uit de lucht voor de eigen groei. Ook wordt stikstof in de bodem vastgelegd, als voorraad voor de volgende teelt.
Natuurlijk gebruiken wij uitsluitend non-GMO zaaizaad. We hebben rassen geselecteerd, welke speciaal geschikt zijn voor de humane consumptie.
Door onze Nederlandse productie en door het proces van bewaren en uitleveren in eigen beheer te houden, worden uw voedselkilometers geminimaliseerd.
Wij telen momenteel alleen biologisch.
NL Soja BV is skal-gecertificeerd.
Gedroogde sojabonen passen prima in uw schijf van vijf, of u nu combineert met vlees/vis of alleen met plantaardige voeding.
NL Soja BV levert gedroogde sojabonen aan kleine voedsel producenten voor de productie van tofu, natto en sojasaus.
Ook levert NL Soja BV gedroogde sojabonen en sojameel aan meerdere (online) verkooppunten.
Een aantal toprestaurants weet de gedroogde sojabonen van NL Soja BV te waarderen. Zij verwerken de sojabonen op ambachtelijke wijze in de meest bijzondere gerechten.