Sushi Sashimi Shoyu
Sushi Sashimi Shoyu
Vanaf nu kunt u bijzonder en uniek genieten van uw Sushi en Sashimi met de Nederlandse sojasaus (Shoyu), gemaakt van de biologische sojabonen van NL Soja BV!
Hebben we al niet vaker in een blog geschreven '...geduld...' , '...alles heeft zijn tijd...' of '...stap voor stap...'? De eerste biologische sojabonen voor de productie van Shoyu zijn geleverd in mei 2023, waarna een lange periode van fermentatie en zorg volgde.
Nu na ruim 18 maanden geduld en wachten kunnen we schrijven, dat de ambachtelijke sojasaus van de biologische sojabonen van NL Soja BV beschikbaar is gekomen, door de passie en alle inspanningen van Hiroki Kudo en zijn team van Choro Koji Fermentation.
Wat zijn Sushi Sashimi Shoyu
Sushi en Sashimi zijn de laatste jaren razend populair geworden, wat te zien is aan de vele speciale sushi restaurants en afhaalpunten voor sushi en sashimi gerechten. Even wat intypen op Google en de wereld van Sushi komt bijna letterlijk door je beeldscherm op je bord. Alles wat er over te lezen en te vinden valt, zullen wij hier dan ook niet herhalen, behalve even de korte verwijzingen naar Wikipedia.
Sushi
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit afgekoelde gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst.
Sushi wordt traditioneel bereid met witte rijst, maar ook bruine rijst is mogelijk. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, zoals zalm, tonijn, paling, makreel en surimi. Sommige veelgebruikte sushivarianten maken ook gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Soms wordt daikon als garnering gebruikt.
Geschiedenis
De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was. De vis werd in de gekookte rijst gelegd, fermenteerde en was zo tot een jaar lang houdbaar.
Sashimi
Sashimi (Japans: 刺身) is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne plakjes gesneden worden. De sashimi wordt geserveerd met verschillende sauzen, zoals sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu, en versiering zoals daikonradijs, nori (zeewier) en shiso (Perilla frutescens).
Sojasaus is een gefermenteerde saus, gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Gewoonlijk wordt hij gebruikt in de Aziatische keuken en in sommige gerechten uit de westerse keuken, als alternatief van worcestersaus of maggi. Echte sojasaus is gefermenteerd met tarwe, kōji ((麹) - de schimmels Aspergillus oryzae) en andere micro-organismen.
Hoewel er veel verschillende types sojasaus zijn, zijn de meeste zoute en bruinkleurige vloeistoffen om eten te kruiden bij het koken of op tafel. Hoewel het ontstond in China, wordt het in veel keukens in Azië gebruikt. In de Japanse keuken is het een belangrijke smaakmaker. Chinese en Japanse sojasauzen verschillen erg, en het is niet aan te bevelen om de een voor de ander te gebruiken. In Nederland kent men vooral het Indonesische ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout), in België zijn deze sauzen minder bekend.
Japanse sojasaus
De Japanse sojasaus, of shō-yu (しょうゆ, of 醤油, 正油) - wordt traditioneel in vijf categorieën ingedeeld, afhankelijk van verschillen in ingrediënten en productiemethode. Japanse sojasaus heeft graan als primaire ingrediënt. Dit geeft de Japanse soorten een iets zoetere smaak dan de Chinese.
Shoyu van Nederlandse bodem
Op de website van Hiroki Kudo kunt u lezen over zijn passie voor traditionele en ambachtelijk bereide producten. En dat onder andere van de biologische sojabonen van NL Soja BV. Dus als u fan bent van een heerlijke combinatie sushi sashimi shoyu, dan wordt uw sushi maaltijd, uw sushi snack of 's avonds uw sushi bij de 'borrel', nog unieker met de ambachtelijke sojasaus van Choro Koji Fermentation.
De Shoyu van Hiroki Kudo kunt u bestellen in de webshop van Choro Koji Fermentation of gewoon hier bij NL Soja BV.
Moromi poeder van Nederlandse bodem
Als bijproduct van de Shoyu heeft Hiroki Kudo ook traditionele Moromi poeder geproduceerd. Moromi poeder is een veelzijdige smaakmaker, die niet mag ontbreken in de keuken.
De Moromi poeder van Hiroki Kudo kunt u bestellen in de webshop van Choro Koji Fermentation of gewoon hier bij NL Soja BV.
Shoyu en Moromi poeder
Wederom weer twee prachtige biologische sojaproducten afkomstig uit Nederland!
We gaan rustig verder in 2025
Laten we afsluiten door een ieder, die NL Soja BV een warm hart toedraagt - maar natuurlijk ook ieder ander en een ieder, die ons nog niet kent - een gezond en gezegend 2025 toe te wensen.
Zelf kunnen wij terugkijken op een zeer bijzonder jaar 2024, waarin we zelfs op de valreep mochten afsluiten met een mega order van > 1.000 plakken tempeh voor een maaltijdenbox. De vrije dagen hebben we eind december dus even op een laag pitje gezet.
We kijken vol verwachting - maar zeer zeker ook met vertrouwen - wat 2025 NL Soja BV gaat brengen.
Een van de eerst volgende activiteiten is de horeca vakbeurs van 27-29 januari 2025 in Hardenberg. Misschien ontmoeten wij u daar.
Verder hebben we allerlei plannen met productontwikkeling, maar daarvoor kijken we eerst uit naar een nieuwe locatie.
Ondertussen bedienen wij u graag en voor nu '..geniet lekker van de combinatie sushi sashimi shoyu..'.
Met vriendelijke groet,
Evert Jan en Bas Daling
